01/10/2017 ADALET BAKANLIĞI YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE GENELİ DENEME SINAVI İTİRAZ EDİLEN SORULAR VE DEĞERLENDİRMELER
Değerli Arkadaşlar ; 01/10/2017 tarihinde
www.guncelders.com bünyesinde, Adalet Bakanlığı Yazı İşleri Müdürlüğü, İdari İşler Müdürlüğü ve Zabıt Katibi kadrolarından yapılan Türkiye Geneli Deneme Sınavında üyelerimizin tereddütlerini dile getirdikleri sorular ile ilgili açıklamalar aşağıda yer verilmiştir.
GuncelDers Ekibi… SORU NO : 12 Bu soruda genel olarak itiraz edilen husus; komisyonun Cumhuriyet Savcısından değil Cumhuriyet Başsavcısından oluştuğu olmuş. Her ne kadar uygulamada komisyonda Cumhuriyet Başsavcısı olsa da, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’ nun 113. Maddesinde aşağıdaki şekilde hüküm bulunmaktadır.
Fakat "C" seçeneğinde yazılı olan "İdari yargı adalet komisyonları: Bölge idare mahkemelerinin bulunduğu yerlerde; bölge idare mahkemesi başkanının başkanlığında, iki asıl ve bir yedek üyesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenecek idari yargı hakimlerinden oluşur." ibaresine ilişkin;
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin İdari İşler ile Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri arasında çelişki bulunmaktadır. 2802 sayılı kanunun 113/b maddesi ile yönetmeliğin 15. maddesi arasındaki farkı kavrayamadığımızdan ötürü, idari yargı adalet komisyonları ile ilgili şık silinerek yerine farklı bir şık getirilmek suretiyle soru güncellenmiştir. Ayrıca bu soruyu iptal edilmiş sayarak sınav puanınıza bir puan eklemesi yapabilirsiniz. Tereddütte kalınan husus hakkında bilgisi olan arkadaşların bilgilerini paylaşmalarını rica ederiz.
AÇIKLAMA : Adalet Komisyonlarının Kuruluş ve Görevleri
Kuruluş:
Madde 113 – a) Adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları: Ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu yerlerde; başkanı ve bir asıl, bir yedek üyesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenecek hakimler ile o yer Cumhuriyet savcısından oluşur.
(Değişik : 12/2/1989 – KHK-360/6 md.; Aynen Kabul 24/1/1990 – 3611/6 md.) Başkanın yokluğunda komisyona asıl üye başkanlık eder. Asıl üyenin komisyona başkanlık etmesi veya yokluğunda yedek üye, Cumhuriyet başsavcısının yokluğunda ise kendisine vekalet eden Cumhuriyet savcısı komisyona katılır.
b) İdari yargı adalet komisyonları: Bölge idare mahkemelerinin bulunduğu yerlerde; bölge idare mahkemesi başkanının başkanlığında, iki asıl ve bir yedek üyesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenecek idari yargı hakimlerinden oluşur.
Başkanın yokluğunda komisyona kıdemli asıl üye başkanlık eder. Üyelerden birinin komisyona başkanlık etmesi veya yokluğunda yedek üye komisyona katılır.
(Ek ikinci fıkra: 22/12/2005 - 5435/35 md.) (a) ve (b) bentlerinin ikinci paragraflarında belirtilen üyelerin de yokluğu hâlinde, birinci sınıfa ayrılma incelemesine tâbi tutulup da ayrılamayanlar hariç, en kıdemli hâkimden başlayarak komisyon oluşturulur. Bu durumda kıdemli olan, komisyona başkanlık eder.
Adalet komisyonlarında, bir yazı işleri müdürü ile yeteri kadar memurdan oluşan birer büro bulunur. SORU NO : 18 Bu soruda sehven “Asliye Hukuk” yazılması gerekirken “Adliye Hukuk Mahkemeleri” yazılmıştır. Daha sonra bu yanlışlık düzeltilmiştir, adliye hukuk -asliye hukuk ayrımından ötürü bu önermeyi yanlış olarak işaretleyen arkadaşlar cevaplarını doğru olarak kabul edebilirler. Başka bir nedenden bu önermenin yanlış olduğunu düşünerek cevap verdiyseniz, cevabınızı doğru kabul etmeyiniz.
SORU NO : 13 Bu sorunun cevabı sehven 30 olarak girilmiş ise de, 10 olarak güncelleme yapılmış ve cevaplar ekranında görüntülenmesi sağlanmıştır.
SORU NO : 27Bu soruda herhangi bir hata bulunmamaktadır.
AÇIKLAMA : Sayıştay tarafından yapılacak tebligat
MADDE 71
(1) Sayıştay tarafından yapılacak tebligat, tebliğ yapılacak kişilerden merkez teşkilatlarında görevli bulunanlara bağlı oldukları daireler, bunların haricinde kalanlara mahalli mülki amiri vasıtasıyla ve memur marifetiyle yaptırılır. SORU NO : 35 Temyiz süreleri değiştiğinden ötürü doğru cevap 15 gündür.
AÇIKLAMA :Temyiz istemi ve süresi
Madde 291
(1) Temyiz istemi, hükmün açıklanmasından itibaren on beş gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt kâtibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılır; beyan tutanağa geçirilir ve tutanak hâkime onaylattırılır. Tutuklu bulunan sanık hakkında 263 üncü madde hükmü saklıdır. SORU NO : 65Soruda herhangi bir hata bulunmamaktadır.
AÇIKLAMA :A.Halkla İlişkilerde Genel Amaçlar
Genel olarak halkla ilişkilerin amaçları şöyle sıralanmaktadır:
1-Kamuoyunun kuruluşa ilişkin eğilimlerini, tutum ve beklentilerini saptayarak, kuruluşta uygun iyileştirilmelerin yapılması için önerilerde bulunmak,
2-İnsan davranış ve tutumlarının gerçek nedenlerini anlamak,
3-Örgüte ilişkin olarak, kamuoyunda ortaya çıkmış olan yanlış anlamları önlemek,
4-Kuruluşla halk arasında karşılıklı saygı ve toplumsal sorumluluk duygularını geliştirmek,
5-Özel çıkarlarla, kamusal çıkarlar arasında uyum sağlamak,
6-Mal ve hizmetlerin niteliklerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak,
7-Örgütün kurumsal kimliğinin oluşturulması ve benimsetilmesine yardımcı olmak,
8-Demokratik değerlerin gelişmesine katkıda bulunmak.
B.Kamu Yönetiminde Halkla İlişkilerin Amaçları
Kamu yönetiminde halkla ilişkilerin amaçları ise şöyledir:
1-Kamuoyunu aydınlatmak, örgütü, onun izlediği hizmet politikasını benimsetmek,
2-Halkta yönetime karşı daha olumlu tutumlar oluşturmak,
3-Yönetimle olan ilişkilerde halkın işini kolaylaştırmak,
4-Alınacak kararların daha yerinde olmasını sağlayacak bilgileri halktan elde etmek,
5-Yasaklar üzerinde aydınlatıcı bilgiler vererek yurttaşların yasaklara uymasını sağlamak,
6-Hizmetlerin görülmesinde halkın işbirliğini sağlamak,
7-Yasalardaki, yönetsel yöntemlerdeki aksaklıkların saptanmasında, giderilmesinde halkın dileklerinden, örgütlenmelerinden, yakınmalarından yararlanmak.
C.Yerel Yönetimlerde Halkla İlişkilerin Amaçları
Özel olarak yerel yönetimlerde halkla ilişkilerin temel amaçları dört başlık altında toplanmaktadır:
1-Vatandaşlara, yerel yönetim kuruluşunun hizmet politikaları ve uygulamalarına ilişkin olarak bilgi vermek,
2-Yerel yönetim kuruluşlarınca kesin kararlar alınmadan önce, önemli yeni projeler hakkında vatandaşlara görüşlerini belirtme fırsatı vermek,
3-Yerel yönetimlerin sistemi ve işleyişi ile kendi hak ve sorumlulukları konularında vatandaşları aydınlatmak,
4-Vatandaşlık gururunu aşılamak ve geliştirmek.
Kısaca ifade etmek gerekirse halkla ilişkilerin amacı bir kuruluş ile ilgili olduğu hedef kitle arasında karşılıklı anlayış uyum ve iyi niyeti gerçekleştirme, kuruluş amaçları ile toplumun gereksinme tutum ve davranışlarını kamu yararı etrafında bütünleştirme ve böylece toplumda görüş birliği sağlamaktadır.